o piśmie    redakcja    numer    archiwum    kalendarium    galeria    wyszukiwarka    ogłoszenia    kontakt    reklama   
 2004  2005  2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018 

01 02 03 04 05 
 
spis treści   nr 01 / 313   styczeń 2018
"Magia Świąt" na zmodernizowanym rynku w Żmigrodzie
Okiem Burmistrza
Inauguracja Żmigrodzkich Obchodów 100. Rocznicy Odzyskania Niepodległości przez Polskę
Uczniowie poznają historię Żmigrodu
Nie daj się oszukać!
Czy słowem można zranić?!
Dni otwarte w MZGK
Podziękowania
Jasełka "Zatrzymaj się na chwilę"
Żmigrodzianie pomagają!
Zbiórka charytatywna w Szkole Podstawowej w Barkowie
Podziękowania
Wigilia organizacji pozarządowych i grup wolontariackich
Co słychać u podopiecznych ŚDS "Pałacyk"?
Co jeść, aby wspomóc serce
XXXI Sesja Rady Miejskiej w Żmigrodzie
Ogłoszenia drobne
Odśnieżanie - obowiązki właścicieli nieruchomości
Podziękowania
Kronika policyjna
Co ? Gdzie? Którego stycznia w 2018 roku?
Plenerowy finał Maratonu Na Raty
Super Niania w Żmigrodzie po raz drugi
Średzianie mistrzami województwa
Przedszkolaki z wizytą w sali zabaw "Dodolandia" w Trzebnicy
Święty Mikołaj odwiedził Niezgodę
Święty Mikołaj w Bychowie
Maluchy z Radziądza w Papugarni i Nibylandii
Rynek w nowej odsłonie
"Niedziela bez komputera"
Przyjęto uchwały antysmogowe dla województwa dolnośląskiego!
Mówiąc poprawnie
Teatr 48 po raz kolejny zaskakuje
Karty Żmigrodzkiej Rodziny na 5 +
Punkt konsultacyjny
Podziękowania
Parkometry na żmigrodzkim rynku
 

Co jeść, aby wspomóc serce

Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z niewydolnością serca powinny być zawsze indywidualnie

uzgodnione z lekarzem prowadzącym, a najlepiej również z dietetykiem, szczególnie gdy towarzyszą jej choroby takie jak cukrzyca, dna moczanowa czy zaburzenia gospodarki lipidowej.

Dobre rady:
  • Ogranicz ilość przyjmowanych płynów do 2 litrów (zarówno napoje, jak i zupy), a przy nasileniu choroby - do 1,5 litra na dobę.
  • Jedz od 4 do 5 posiłków dziennie w małych porcjach.
  • Zmniejsz ilość spożywanej soli kuchennej, a w przypadku zaostrzenia choroby ogranicz ją do 3 gramów na dobę. Sprawdzaj zawartość soli na etykietach.
  • Unikaj słonej żywności konserwowanej, przetworzonego mięsa, wędzonych ryb. Aby poprawić smak potraw, używaj ziół i przypraw.
  • Jedz dużo owoców i warzyw, produktów niskotłuszczowych, ryb oraz produktów zbożowych.
  • Unikaj nadużywania alkoholu oraz napojów zawierających cukier i kofeinę.

    PZZLA

        prześlij      drukuj      komentuj   
  •  
     
      Copyright by Wiadomości Żmigrodzkie