o piśmie    redakcja    numer    archiwum    kalendarium    galeria    wyszukiwarka    ogłoszenia    kontakt    reklama   
 
spis treści   nr 01 / 313   styczeń 2018
"Magia Świąt" na zmodernizowanym rynku w Żmigrodzie
Okiem Burmistrza
Inauguracja Żmigrodzkich Obchodów 100. Rocznicy Odzyskania Niepodległości przez Polskę
Uczniowie poznają historię Żmigrodu
Nie daj się oszukać!
Czy słowem można zranić?!
Dni otwarte w MZGK
Podziękowania
Jasełka "Zatrzymaj się na chwilę"
Żmigrodzianie pomagają!
Zbiórka charytatywna w Szkole Podstawowej w Barkowie
Podziękowania
Wigilia organizacji pozarządowych i grup wolontariackich
Co słychać u podopiecznych ŚDS "Pałacyk"?
Co jeść, aby wspomóc serce
XXXI Sesja Rady Miejskiej w Żmigrodzie
Ogłoszenia drobne
Odśnieżanie - obowiązki właścicieli nieruchomości
Podziękowania
Kronika policyjna
Co ? Gdzie? Którego stycznia w 2018 roku?
Plenerowy finał Maratonu Na Raty
Super Niania w Żmigrodzie po raz drugi
Średzianie mistrzami województwa
Przedszkolaki z wizytą w sali zabaw "Dodolandia" w Trzebnicy
Święty Mikołaj odwiedził Niezgodę
Święty Mikołaj w Bychowie
Maluchy z Radziądza w Papugarni i Nibylandii
Rynek w nowej odsłonie
"Niedziela bez komputera"
Przyjęto uchwały antysmogowe dla województwa dolnośląskiego!
Mówiąc poprawnie
Teatr 48 po raz kolejny zaskakuje
Karty Żmigrodzkiej Rodziny na 5 +
Punkt konsultacyjny
Podziękowania
Parkometry na żmigrodzkim rynku
 

Co jeść, aby wspomóc serce

Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z niewydolnością serca powinny być zawsze indywidualnie

uzgodnione z lekarzem prowadzącym, a najlepiej również z dietetykiem, szczególnie gdy towarzyszą jej choroby takie jak cukrzyca, dna moczanowa czy zaburzenia gospodarki lipidowej.

Dobre rady:
  • Ogranicz ilość przyjmowanych płynów do 2 litrów (zarówno napoje, jak i zupy), a przy nasileniu choroby - do 1,5 litra na dobę.
  • Jedz od 4 do 5 posiłków dziennie w małych porcjach.
  • Zmniejsz ilość spożywanej soli kuchennej, a w przypadku zaostrzenia choroby ogranicz ją do 3 gramów na dobę. Sprawdzaj zawartość soli na etykietach.
  • Unikaj słonej żywności konserwowanej, przetworzonego mięsa, wędzonych ryb. Aby poprawić smak potraw, używaj ziół i przypraw.
  • Jedz dużo owoców i warzyw, produktów niskotłuszczowych, ryb oraz produktów zbożowych.
  • Unikaj nadużywania alkoholu oraz napojów zawierających cukier i kofeinę.

    PZZLA

        prześlij      drukuj      komentuj   
  •  
     
      Copyright by Wiadomości Żmigrodzkie