nr 01 (313)   styczeń 2018

Co jeść, aby wspomóc serce

Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z niewydolnością serca powinny być zawsze indywidualnie

uzgodnione z lekarzem prowadzącym, a najlepiej również z dietetykiem, szczególnie gdy towarzyszą jej choroby takie jak cukrzyca, dna moczanowa czy zaburzenia gospodarki lipidowej.

Dobre rady:
  • Ogranicz ilość przyjmowanych płynów do 2 litrów (zarówno napoje, jak i zupy), a przy nasileniu choroby - do 1,5 litra na dobę.
  • Jedz od 4 do 5 posiłków dziennie w małych porcjach.
  • Zmniejsz ilość spożywanej soli kuchennej, a w przypadku zaostrzenia choroby ogranicz ją do 3 gramów na dobę. Sprawdzaj zawartość soli na etykietach.
  • Unikaj słonej żywności konserwowanej, przetworzonego mięsa, wędzonych ryb. Aby poprawić smak potraw, używaj ziół i przypraw.
  • Jedz dużo owoców i warzyw, produktów niskotłuszczowych, ryb oraz produktów zbożowych.
  • Unikaj nadużywania alkoholu oraz napojów zawierających cukier i kofeinę.

    PZZLA

  • menu

     
     
     
    Wiadomości Żmigrodzkie
    rss wykonanie
    Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług, personalizacji reklam i analizy ruchu. Informacje o sposbie korzystania z witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając z tej strony, wyrażasz na to zgodę.