archiwum - 11 - marzec

 
 

Dzień edukacji ekologicznej w Powiatowym Zespole Szkół w Żmigrodzie

W poniedziałek 21 marca w żmigrodzkiej szkole po raz czwarty obchodzono Dzień Edukacji Ekologicznej. Stara prawda mówi, „Lepiej zapobiegać niż leczyć” stąd temat przewodni : PROFILAKTYKA ŻYWIENIA i właśnie pod takim hasłem przebiegał ten dzień. Podczas imprezy zorganizowano degustację potraw ekologicznych i wystawę o tejże tematyce. Obchody uroczyście zostały otwarte przez dyrektora szkoły Jana Czyżowicza.
Profilaktyka - jest to działanie mające na celu zapobieganie chorobie bądź innemu niekorzystnemu zjawisku zdrowotnemu przed jego rozwinięciem się. Profilaktyka polega na wprowadzaniu odpowiednich prozdrowotnych wzorców żywieniowych. Racjonalny sposób żywienia jest jednym z ważniejszych elementów prewencji chorób, głównie sercowo - naczyniowych. I o tym wszystkim usłyszeli uczniowie z ust organizatorki Aliny Krzychały. W wiejskiej chacie, specjalnie tego dnia przygotowanej na wzór starych wiejskich domostw, odbywały się prelekcje i pokazy. Chata była pełna kamiennych garnków, siana, swojskiego chleba i wszystkich elementów potrzebnych w dawnym domowym gospodarstwie. Pani Krzychała w przystępny sposób przedstawiła uczniom rolę zdrowego odżywiania się, mówiła także o potrzebie badań kontrolnych wymaganych w danym wieku. Podkreślała niedocenioną rolę sportu i ruchu na świeżym powietrzu, negując tym samym zamiłowanie uczniów do zabawy przy komputerze!
Uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Żmigrodzie serwowali gościom i nauczycielom ekologiczne jedzenie oraz soki bez konserwantów. W dniu tym, stół - połączył całą młodzież szkoły ,wychowawców, nauczycieli i pracowników, a dochód z akcji został przeznaczony na bieżące potrzeby Szkolnego Koła Wolontariatu. Wszystkie dobroci stołu pochodziły z prywatnych domów i gospodarstw. Na stołach pojawiły się: pieczywa, ciasta, swojskie wędliny, smalce, zaprawy słoikowe, miody z własnych pasiek, dżemy, napoje i soki wielowarzywne, a wszystko to bez konserwantów i innych dodatków, których nazwy pojawiają się na produktach żywnościowych w sklepach.
Na wszystkich stołach, jak co roku, niepodzielnie królował chleb. Wiele bochenków uczniowie upiekli samodzielnie. Wszyscy zajadali ze smakiem, szczególnie gościom dopisywał apetyt. Mieliśmy przyjemność zaprosić na nasz poczęstunek dzieci (grupa sześciolatków) z przedszkola miejskiego, którymi z wielką troską opiekowali się szkolni wolontariusze. Największym przebojem świątecznego menu, okazały się pajdy chleba ze smalcem i swojskimi ogórkami.
Organizując corocznie taką imprezę, powtarzamy za słowami naszego wielkiego patrona Jana Pawła II: - Szacunek dla chleba jest szacunkiem dla życia. Bez chleba, czyli bez pokarmu, nie ma życia. Konsekwentnie szacunek dla chleba jest szacunkiem dla człowieka -mówi Alina Krzychała, organizatorka i dodaje: - Będziemy się starali co roku kultywować tradycję dzielenia się „chlebem”!
Wszystkim, którzy z wielkim zaangażowaniem przygotowali ten dzień wielkie dzięki. Nasza impreza nie mogłaby zaistnieć, gdyby nie wsparcie życzliwych nam od paru lat sponsorów: Spółdzielnia Mleczarska DEMI z Góry zasponsorowała nam jogurty owocowe i serki homogenizowane, a Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska - pieczywo.

Beata Wyrzykowska

[PANEL PRAWY]
 
w numerach archiwalnych

na stronie www
 
 
Wiadomości Żmigrodzkie
rss wykonanie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług, personalizacji reklam i analizy ruchu. Informacje o sposbie korzystania z witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając z tej strony, wyrażasz na to zgodę.