Informacje z PZZLA
Dieta kontra rak
CO JEŚĆ? CO PIĆ?
Naukowo udowodniony wpływ na obniżenie ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych mają;
warzywa niskoskrobiowe (brokuły), sałata, ogórek , pomidory, kapusta, kalafior, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, kapusta kiszona, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por) - rak jamy ustnej, gardła, krtani;
żywność zawierająca włókna roślinne, dieta bogata w wapń, czosnek - rak jelita grubego (okrężnicy i odbytnicy);
owoce - rak jamy ustnej, gardła, krtani, płuc;
kawa - rak wÄ…troby i macicy (endometrium).
CZEGO UNIKAĆ?
Udowodniony wpływ na wzrost ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych mają:
mięso czerwone (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, baranina, cielęcina, koźlina, konina, dziczyzna) - rak jelita grubego (okrężnica i odbytnica);
mięso przetworzone (poddawane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu, peklowaniu, dojrzewaniu lub zawierające dodatek konserwantów) - rak jelita grubego (okrężnica i odbytnica), żołądek (bez wpustu);
sól, żywność solona i słona - rak żołądka,
żywność zawierająca aflatoksyny - rak wątroby:
mat? - rak przełyku (płaskonabłonkowy);
żywność o wysokim indeksie glikemicznym - rak macicy (endometrium);
alkohol - rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku (płaskonabłonkowy), żołądka, wątroby, jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy), piersi (przed menopauzą i po menopauzie).