archiwum - 17 - kwiecień

 
 

Informacje z PZZLA

Dieta kontra rak

CO JEŚĆ? CO PIĆ?
Naukowo udowodniony wpływ na obniżenie ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych mają; warzywa niskoskrobiowe (brokuły), sałata, ogórek , pomidory, kapusta, kalafior, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, kapusta kiszona, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por) - rak jamy ustnej, gardła, krtani; żywność zawierająca włókna roślinne, dieta bogata w wapń, czosnek - rak jelita grubego (okrężnicy i odbytnicy); owoce - rak jamy ustnej, gardła, krtani, płuc; kawa - rak wątroby i macicy (endometrium).

CZEGO UNIKAĆ?
Udowodniony wpływ na wzrost ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych mają: mięso czerwone (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, baranina, cielęcina, koźlina, konina, dziczyzna) - rak jelita grubego (okrężnica i odbytnica); mięso przetworzone (poddawane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu, peklowaniu, dojrzewaniu lub zawierające dodatek konserwantów) - rak jelita grubego (okrężnica i odbytnica), żołądek (bez wpustu); sól, żywność solona i słona - rak żołądka, żywność zawierająca aflatoksyny - rak wątroby: mat? - rak przełyku (płaskonabłonkowy); żywność o wysokim indeksie glikemicznym - rak macicy (endometrium); alkohol - rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku (płaskonabłonkowy), żołądka, wątroby, jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy), piersi (przed menopauzą i po menopauzie).

[PANEL PRAWY]
 
w numerach archiwalnych

na stronie www
 
 
Wiadomości Żmigrodzkie
rss wykonanie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług, personalizacji reklam i analizy ruchu. Informacje o sposbie korzystania z witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając z tej strony, wyrażasz na to zgodę.