Karp królował w Rudzie Żmigrodzkiej
Wspaniałe dania, lokalni producenci, atrakcje, animacje, konkursy, występy, malownicza Dolina Baryczy, bogata oferta nadleśnictw oraz... karp żmigrodzki w roli głównej! Wśród niesamowitej atmosfery i mnóstwa gości minęła kolejna edycja Festiwalu Karpia i Lasu „Karp w Lesie”.
17 września br., już od godzin porannych, do Rudy Żmigrodzkiej zjeżdżali się producenci lokalni ze swoimi wyrobami, by uraczyć przybyłych gości. Naturalne soki, miody, dżemy, rękodzieło, wypieki, decoupage, kołacze, moc atrakcji i animacji, organizowanych przez Nadleśnictwo Żmigród oraz zaprzyjaźnione nadleśnictwa z okolic i oczywiście... ryba pod przeróżnymi postaciami - tego wszystkiego mogli doświadczyć, spróbować i zakupić przybyli do Rudy goście.
O godz. 13.00 organizatorzy, tj. Burmistrz Gminy Żmigród Robert Lewandowski oraz Nadleśniczy Nadleśnictwa Żmigród Paweł Górski oficjalnie rozpoczęli kolejną edycję wydarzenia, odbywającego się w ramach Dni Karpia. Pierwszym punktem programu była II edycja Konkursu Kulinarnego „Carpie Iem”. Siedmiu uczestników przygotowało następujące dania: Roladę rybną ze szpinakiem, Ceviche z karpia, Karp Rudy w Tajlandii, Karp z sadu, Leśne pulpeciki z karpia, Pasztet z karpia oraz Gołąbki z sandacza na liściach winogron. Jury kosztowało każdego z nich, zachwycając się smakiem. Publiczność już nie mogła doczekać się, aż sama spróbuje przysmaków, które zniknęły ze stołów w błyskawicznym tempie. Wszyscy z niecierpliwością czekali na wyniki.
Między czasie scena kipiała pozytywną energią. Wystąpiły: Polanickie Rusałki, Grupa Taneczna WM, Stars of Melody & City Band oraz Ada Maksymowicz. Licznie zgromadzeni goście oklaskiwali artystów. Po raz pierwszy na tego typu wydarzeniu powstała „Strefa dla czworonogów”. Do dyspozycji właścicieli piesków były: Fundacja Pasterze „Podaj Łapę”, Szkoła dla psów „Positive Dog”, ciężarówka „My nie gryziemy”, stoiska informacyjne, sklep zoologiczny, Hotel dla psów „Leluchowo” oraz hodowla wyżła weimarskiego. Każdy dostał również upominek w postaci pojemnika na woreczki jako zapinki do smyczy.
Przyszedł czas na rozstrzygnięcie dwóch konkursów. W konkursie kulinarnym „Carpie Iem” I miejsce zajęła Dorota Kawska za danie „Karp z Sadu”, II miejsce przypadło Karolinie Kawskiej - Kaźmierczak za danie „Ceviche z Karpia”, III miejsce powędrowało do dwóch uczestników: Małgorzaty Kołodyńskiej za danie „Gołąbki z Sandacza na liściach winogron” oraz Roberta Kaźmierczaka za danie „Karp Rudy w Tajlandii”. Nagroda publiczności powędrowała do Krystyny Halat za „Roladę rybną ze szpinakiem”. Gratulujemy!
W konkursie na hasło promujące sprzątanie po pupilach w ramach akcji „Postaw zieleń na cztery łapy” zwyciężył Piotr Orzełowski z hasłem: „Żmigrodzianie się radują, kiedy w kupy nie wdeptują”. Komisja konkursowa przyznała także dwa wyróżnienia: Karolinie Oleś za hasło „Po czworonogach sprzątamy, Żmigrodowi piękna dokładamy.” oraz Patrycji Horoszkiewicz za hasło „Po pupilkach swych sprzątamy, bo o Żmigród zawsze dbamy”. Brawa za kreatywność!
Niespodzianką było losowanie gadżetów przekazanych przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny oraz chlebów z Piekarni Andrzeja Rybki z Gądkowic dla osób, które wypełniły ankietę. Zadowoleni laureaci dumnie odbierali upominki ze sceny.
Wszystko co dobre, szybko się kończy. Mamy nadzieję, że zobaczymy się na kolejnej edycji festiwalu już za rok.
Edyta Grzybkowska