Co jeść, aby wspomóc serce
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z niewydolnością serca powinny być zawsze indywidualnie
uzgodnione z lekarzem prowadzącym, a najlepiej również z dietetykiem, szczególnie gdy towarzyszą jej choroby takie jak cukrzyca, dna moczanowa czy zaburzenia gospodarki lipidowej.
Dobre rady:
Ogranicz ilość przyjmowanych płynów do 2 litrów (zarówno napoje, jak i zupy), a przy nasileniu choroby - do 1,5 litra na dobę.
Jedz od 4 do 5 posiłków dziennie w małych porcjach.
Zmniejsz ilość spożywanej soli kuchennej, a w przypadku zaostrzenia choroby ogranicz ją do 3 gramów na dobę. Sprawdzaj zawartość soli na etykietach.
Unikaj słonej żywności konserwowanej, przetworzonego mięsa, wędzonych ryb. Aby poprawić smak potraw, używaj ziół i przypraw.
Jedz dużo owoców i warzyw, produktów niskotłuszczowych, ryb oraz produktów zbożowych.
Unikaj nadużywania alkoholu oraz napojów zawierających cukier i kofeinę.
PZZLA