Technikum żywienia i Usług Gastronomicznych już od września w Żmigrodzie
Wiadomości Żmigrodzkie: Czy to prawda, że od września uruchomiony zostanie nowy kierunek kształcenia w PZS?
Anna Mądra-Kras: Tak, od 1 września 2018r. oferta Powiatowego Zespołu Szkół im Jana Pawła II w Żmigrodzie będzie bogatsza o nowy kierunek kształcenia Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
WŻ: Dlaczego właśnie taki, a nie inny kierunek?
M-K: To diagnoza przeprowadzona wśród uczniów gimnazjum im. Macieja Rataja w Żmigrodzie, gimnazjum im H. Sienkiewicza w Prusicach oraz wśród naszych gimnazjalistów wskazała na brak kształcenia w zawodzie gastronomicznym na poziomie technikum. Warto podkreślić, że będziemy jedyną szkołą gastronomiczną w naszym regionie Doliny Baryczy czyli w powiecie trzebnickim oraz powiecie milickim. Kierunek zostanie uruchomiony na bazie nowopowstałej pracowni gastronomicznej przy merytorycznym wsparciu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
WŻ: Skąd środki na wybudowanie pracowni gastronomicznej?
A. M-K: To projekt pt „Zawodowa przyszÅ‚ość w rÄ™kach specjalistów z Doliny Baryczy” wyposaża naszÄ… pracowniÄ™ gastronomicznÄ… w nowoczesny sprzÄ™t. Wartość projektu to kwota 2 mln zÅ‚, w tym Å›rodki Unii Europejskiej to 1,5 mln zÅ‚ oraz wkÅ‚ad wÅ‚asny powiatu trzebnickiego 0,5 mln zÅ‚. Projekt realizowany jest od stycznia 2017r. W ramach projektu mÅ‚odzież korzysta z dodatkowych zajęć z przedmiotów zawodowych, bierze udziaÅ‚ w zajÄ™ciach na Uniwersytecie Przyrodniczym, Wyższej Szkole Bankowej, najlepsi otrzymujÄ… stypendia naukowe w wysokoÅ›ci 1 000 zÅ‚ miesiÄ™cznie, biorÄ… udziaÅ‚ w kursach: prawo jazdy, spawacz MAG, operator koparko-Å‚adowarki, magazynier, kasa fiskalna, wózek widÅ‚owy, barista. Nauczyciele ksztaÅ‚cÄ… siÄ™ na Uniwersytecie Przyrodniczym w celu nabycia dodatkowych kwalifikacji, aby uczyć mÅ‚odzież przedmiotów zawodowych w nowo powstaÅ‚ym Technikum Å»ywienia i UsÅ‚ug Gastronomicznych.
WŻ: Czy rozwój szkoły zmierza w kierunku kształcenia zawodowego?
A. M-K: Staramy się dostosować zarówno ofertę szkoły jak i jakość kształcenia do potrzeb naszej młodzieży. Naszym celem jest wzrost szans na zatrudnienie po szkole zawodowej, na co z pewnością wpływ będzie miało uruchomienie deficytowego w tym regionie kierunku kształcenia Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Na ten moment nasi uczniowie nabywają umiejętności w Technikum Ekonomicznym oraz Technikum Informatycznym. Ostatnie wyniki naszych uczniów z egzaminów zawodowych (ze stycznia 2018r) są na poziomie 90% zdawalności co nas bardzo cieszy (średni wynik w woj. dolnośląskim to 66%). Młodzież wie, że są to trudniejsze i bardziej pracochłonne szkoły, ale wartością dodaną jest ukończenie technikum z dyplomem w zawodzie Technik Informatyk, Technik Ekonomista a w przyszłości Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Absolwenci PZS są gotowi do zdobywania rynku pracy, który jak dzisiaj wiemy należy do pracownika.
Marcelina Halikowska