"Carpie Diem" - III Konkurs Kulinarny w ramach "Żmigrodzkiego Festiwalu Karpia i Lasu" w Rudzie Żmigrodzkiej
7 października 2018r.
Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym wszystkich, których pasją jest gotowanie!
To już trzecia edycja uczty kulinarnej, w której główną rolę odgrywa KARP. Karp, który jest niezbyt doceniony, a dobrze przyrządzony smakuje doskonale i posiada bogate wartości odżywcze. W ramach Dni Karpia oraz Festiwalu Karpia i Lasu propagujemy nasze lokalne bogactwo.
W ubiegłych latach na konkursowym stole można było spróbować następujących potraw: Rybie oko, Karp na ostro, Karp smażony w warzywach z sosem z kani, Karpburgery, Pierogi z suma pod pierzynką z grzybów leśnych, Karpiowe talary, Rolada rybna ze szpinakiem, Ceviche z karpia, Karp Rudy w Tajlandii, Karp z Sadu, Leśne pulpeciki, czy Pasztet z karpia.
Te niezwykłe dania zachwycały wyglądem, smakiem, kreatywnym połączeniem lokalnych produktów z rybą w różnej postaci.
Tym razem w Rudzie Żmigrodzkiej 7 października br. odbędzie się kolejna już edycja konkursu Carpie Iem, który z roku na rok przyciąga większą liczbę uczestników. Każdy, kto zgłosi swój udział w zabawie, otrzyma 100 zł na zakup potrzebnych produktów do przygotowania i zaserwowania dania. Dla najlepszego kucharza przewidziane są atrakcyjne nagrody.
Regulamin i formularz zgłoszenia już wkrótce pojawią się na stronie internetowej Urzędu Miejskiego w Żmigrodzie www.zmigrod.com.pl.
Wioletta Owczarek